Verkoudheid en longontsteking zijn de twee meest voorkomende ziektes bij kleurmuizen. Luchtweginfecties kunnen het gevolg zijn van stoffig bodemmateriaal in het verblijf, of als de kooi op de toch staat. De muis krijgt dan meestal een natte neus en zal gaan niezen.

Verkoudheid of longontsteking

Soms kan je muis een lichte ontsteking aan de oogjes krijgen en misschien wat gaan waggelen. Dit zijn de verschijnselen van verkoudheid of longontsteking. Zet de muis op een warme plek ± 22- 25 C zodat hij kan genezen. Als de verschijnselen erger worden kan je beter naar de dierenarts gaan, deze kan je muis antibiotica voorschrijven.

Diaree bij muizen

Diaree komt vaak voor bij muizen, en kan soms zelfs dodelijk zijn. Diaree wordt meestal veroorzaakt door bedorven drinkwater, te vochtrijk voedsel of verkeerd voedsel in combinatie met tocht. Als je muis verschijnselen krijgt van diaree, haal dan al het vochtrijke voedsel uit de kooi, en controleer of de muis niet op de tocht staat. Zorg dat de bodembedekking vers is, en zeker niet vochtig. Als je muis weer genezen is, moet je de hele kooi ontsmetten, anders kan hij zichzelf weer ziek maken. Als de diaree na een dag of 2 niet over is, kun je hem droog brood of gekookte rijst geven, en lauwe kamillethee in plaats van water. Verbeterd zijn toestand niet na een paar dagen, ga dan even naar de dierenarts.

Huidziekten

Er zijn verschillende huidziekten die te herkennen zijn door haaruitval, kale plekken, eczeem, vorming van korstjes en blaasjes e.d. Er zijn vele in en uitwendige oorzaken voor deze symptomen die alleen een dierenarts met zekerheid kan vaststellen. Oorzaken waaraan je kunt denken zijn: parasieten, beschadigde organen, wormen en schimmelziekten. Om de huidziekten echt te kunnen vaststellen moet je naar de dierenarts gaan. In het voorjaar is haaruitval eigenlijk heel normaal ook bij het wisselen van de vacht bij jonge dieren. Buiten dit jaargetijden kan het wijzen op een probleem met de stofwisseling. Probeer de stofwisseling wat te prikkelen.

Eczeem kan vele oorzaken hebben die alleen de dierenarts kan achterhalen! Als je muis zeer goed doorvoed is laat hem dan een dag vasten en sluit daar op aan met een dieet van haver, wortel, bladgroente en kleine dagrantsoenen. Zodat er een innerlijke reinigingskuur ontstaat. Jeuk moet je behandelen met middelen zoals Calendulazalf of Hertshooi-olie om het tot bloedens toe openkrabben te voorkomen. Infectieziekten komen veel meer bij kleine huisdieren als bij grote huisdieren voor. Dieren met infectieziekten horen thuis bij de dierenarts!

Anti-mijt
Geneesmiddel anti-mijt

Colibacillose

Colibaccillose komt hoofdzakelijk bij pasgeboren dieren en dieren die net gestopt zijn met zogen. Om de ziekten te verkomen moet vooral voor hygiëne en gevarieerd goed voedsel gezorgd worden. Abrubte verandering van voer moet vermeden worden. Hierdoor kan de ziekte namelijk ook onstaan! Door de waterige diaree doet colibacillose eerst denken aan een darmziekte.Er kan koorts, winderigheid en vermeerdering van speeksel plaatsvinden. Helaas vinden veel dieren binnen 6 tot 72 uur toch de dood. Daarom mag je nooit langer als 24 uur na het ontdekken van een mogelijke darmziekte of iets wat daar op lijkt zonder toezicht van de dierenarts blijven.

Natte staart

De ziekte “Natte staart” wordt veroorzaakt door de E. Colibacterie (Escherichia coli). Normaal komt deze bacterie in kleine hoeveelheden voor in de darm van kleine knaagdieren. Als je muis een verminderde weerstand krijgt of veel last heeft van stress kan de bacterie plotseling actief worden en zich vermeerderen. De symptomen zijn ernstige diarree, erg waterig. Een voortdurend natte staart en anus. De muizen willen niet eten en zijn apathisch.

Tumoren en abcessen

Tumoren komen ook af en toe voor. Het begin als een harde knobbel aan de buitenkant van het lichaam. Als de tumor groeit begint de muis zich eraan te irriteren en kan er aan gaan knagen. Als de tumor groot genoeg is kan deze worden verwijderd door een dierenarts. De wond die overblijft word dan gehecht. Daarna moet je wel opletten dat de muis de hechtingen er niet uithaalt. deze ingreep moet onder narcose gebeuren. Als je muis niet sterk genoeg is overleeft hij de narcose niet. Overweeg dus of je muis nog jong is en verder gezond of je hem wilt laten opereren of niet. Er bestaan ook inwendige tumoren. Helaas is het nog niet mogelijk om tumoren in het lichaam te verwijderen. Dan kun je de muis dus beter in laten slapen om hem pijn te besparen.

Naast tumoren bestaan er ook abcessen. Dit zijn opeenhopingen van etter in weefselholtes. Het abces is een ontsteking met alle kenmerken van een ontsteking: rood, warm, zwelling en pijn. Abcessen kunnen in alle lichaamsdelen voorkomen. Vaak ontstaan ze door gevolg van een verwonding of door aantasting van mijten. Een abces barst meestal na een tijd vanzelf open. Als je niet zeker weet of iets een abces is of bij een erg groot abces moet je altijd de dierenarts waarschuwen. Deze kan ook het abces leegzuigen.





Muizenpokken

Een andere ziekte is de muizenpokken, een zeer besmettelijke en dodelijke virusziekte waarbij de ogen gezwollen zijn en, heel akelig om te zien, de poten en staart soms afsterven. Deze ziekte komt echter vrijwel niet voor. In alle jaren dat ik muizen heb gefokt ben ik dit geen een keer tegen gekomen.

Vallen en botbreuken

Muizen hebben geen inzicht in hoogte. Het kan dus voorkomen dat hij van een tafel of uit je handen springt en zo een flink eind valt. Als je muis van een grote hoogte valt is het heel goed mogelijk dat hij in shock raakt, hij blijft dan “dood” liggen. Pak de muis voorzichtig op en zet hem in zijn eigen hok, en zorg dat hij in een warme omgeving staat. Hij zal langzaam weer de oude worden. Let op dit kan dagen en soms wel weken duren. Als je erg veel muizen in je hok hebt kan het beter zijn om de muis in een hok te zetten met minder soortgenoten.

Het is goed mogelijk dat je muis na een grote val een botbreuk heeft opgelopen. Aan een botbreuk kan je, of de dierenarts niet veel doen. Als de botbreuk recht is (zodat de botten nog op elkaar zitten), zal hij uit zichzelf weer genezen. Een botbreuk is te zien als je muis gaat waggelen. al je muis gaat waggelen kan echter ook betekenen dat hij verkouden is of dat hij inwendige wonden heeft. Aan inwendige verwondingen kun je niets doen. Je muis zal zwak zijn, zorg er dus voor dat eten en drinken dicht bij hem in de buurt is, zodat hij niet ver hoeft te lopen. Let wel goed op of je muis nog goed eet en drinkt.

Vetzucht bij de muis

Muizen worden snel vet. Dit komt doordat wij hem te vaak te vette dingen geven. Muizen zijn zo dol op kaas, maar als ze er teveel of te vaak van eten wordt de muis dik. Net als bij mensen helpt veel sporten tegen vetrolletjes. Als je ziet dat je dier te plomp wordt of als je vetrolletjes ziet, moet het dier op dieet. Als hij normaal geen looprad had, kun je hem een geven zodat hij meer beweegt. Echter de beste manier om je muis af te laten slanken is om hem op dieet te zetten. geef hem alleen maar hardvoer of verse groente tot hij weer een normaal postuur heeft. geen hem geen snoepjes meer. Dit lijkt zielig, maar dat is het niet! Als je niet zo veel ervaring hebt met muizen en je muis wordt ineens erg dik, denk er dan ook aan of het niet een vrouwtje kan zijn die zwanger is. Een zwanger vrouwtje op dieet zitten is heel slecht! Vetzucht komt zeer vaak bij rode en oranje muizen. Wie bijzondere muizen zoals dwergmuizen wil houden, doet er goed aan eerst een boekje te kopen, waarin staat welke verzorging je exotische muis precies nodig heeft. Misschien heb je wel eens gehoord van dans- of springmuizen. Dat zijn dieren die zich, vaak onafgebroken, voortbewegen door in kringetjes te lopen of door heuse loopings te maken. Dat lijkt grappig, maar dat is het niet. Deze dieren hebben namelijk een erfelijke afwijking. Door een gestoord evenwichtsorgaan kunnen ze niet anders dan eindeloos ‘grappige’ rondjes maken. Aan dit soort muizen kun je maar beter niet beginnen

Schone tochtvrije kooi

Om de dieren in optimale conditie te houden, dient u ervoor te zorgen dat de diertjes zich in een tochtvrije omgeving bevinden, dat het kooitje regelmatig wordt ververst, dat er dagelijks droogvoer, groenvoer of fruit wordt doorgegeven en dat er altijd vers water voorhanden is. Maar…zelfs met de beste verzorging kan uw diertje ook ziek worden…Wanneer uw muis niet meer eet of drinkt, er vocht uit zijn/haar oogjes of neusje komt, een doffe en rechtstaande vacht of diarree vertoont, ademhalingsproblemen heeft, zich moeilijk kan voortbewegen, of andere abnormale gedragingen vertoont, is het beter bij de dierenarts langs te gaan.

Daglicht en stank

Vrouwelijke muizen ruiken minder in vergelijking met mannelijke muizen. Je kan de geur zoveel mogelijk beperken door het hoekje waarin je muis zijn/haar behoefte doet regelmatig te reinigen. Het is beter de volledige kooi niet meer dan één of twee keer per week te verversen. Indien je dit namelijk meer doet, zal de mannetjesmuis zoveel mogelijk gaan urineren, om telkens opnieuw zijn geur te kunnen afgeven.

Muizen hebben voldoende daglicht nodig. Als ze in een donkere kamer worden gehouden waar zelden (of bijvoorbeeld maar 2 uur per dag) daglicht komt, dan gaan ze meestal snel dood (binnen enkele maanden), ze planten zich niet voort en soms kan hun staart zelfs (gedeeltelijk) afsterven. Dit betekent niet dat muizen in het felle zonlicht mogen staan. Maar als de kooi echt in een donkere ruimte staat kan je het beste ervoor zorgen dat je een daglichtlamp boven de kooi hangt die minimaal 6-10 uur per dag aan staat. Deze lampen zijn o.a. te koop bij de dierenwinkel en viszaken.

Geef je muizen uitdaging!

Een aantal tips om verveling bij je lievelingsdier tegen te gaan:

  • Zorg voor een speelkameraad.
  • Plaats de kooi in een omgeving waar veel beweging is en waar er veel gepraat wordt.
  • Geef uw dier de mogelijkheid tot beweging : plaats ladders in de kooi, een loopradje, huisje, enzovoorts.
  • Laat de diertjes “zoeken” naar hun eten door het droogvoer over het grondoppervlak te verspreiden.
  • Muizen leven in gevangenschap gemiddeld anderhalf tot twee jaar. Het wereldrecord (oudste muis) bedraagt zeven jaar.

Wat als je muis overlijdt

Als je muis overlijdt kan je de volgende dingen doen:

  • Je kan hem naar de dierenarts brengen. Die laat hem dan cremeren.
  • Je kan je muis in de tuin, of in een park of ergens anders begraven. Ook bestaan er speciale dierenbegraafplaatsen.
  • Een andere oplossing is je muis in een krant wikkelen (eventueel met plakband goed vast maken), en het geheel dan in de groen- of normale afvalbak doen. Ik kan me voorstellen dat mensen deze oplossing niet prettig vinden. Maar je muis voelt toch niets meer, en deze manier is makkelijk en goedkoop.

Enkele cijfers over muizen:

Lichaamstemperatuur: 35.8° tot 37.4° C
Hartslag: 328-780 per minuut
Ademhalingen: 90-220 keer per minuut
Gewicht: Volwassenen 25 tot 65 gram, pasgeborenen ongeveer 1 gram.
Waterconsumptie: 4-7 ml of 1.5ml per 10 gram lichaamsgewicht per dag.
Voedselconsumptie: 3-6 gram of 1.5 gram per 10 gram lichaamsgewicht per dag.
Leeftijd: één tot drie jaar.
Geslachtsrijp: als ze 40-60 dagen oud zijn
Draagtijd: ongeveer 21-23 dagen, voor bepaalde muissoorten langer (bijvoorbeeld stekelmuis 5 weken).
Cyclusduur: 4-5 dagen.

Dit bericht heeft 16 reacties

  1. Sylvia lafeber

    Eigenlijk een vraagje.
    Een van onze muizen is erg onrustig en zit de hele dag te ktabben en wassen.
    Met het oog is geen oorzaak te zien en eet, drinkt, speels enz.
    Nu heb ik van de dierenwinkel beaphar anti parasiet 25 gehad met het advies van een halve pipet, anders is het te zwaar?
    Doe ik hier goed aan?

    Gr sylvia

    1. Barbara

      Hoi Sylvia,
      Zelf heb ik al jaren geen muizen meer, dus ik weet niets van beaphar doseringen. Je zou er vanuit kunnen gaan dat de dierenwinkel gelijk heeft. Anders is er misschien in de gebruiksaanwijzing iets over te vinden? Als er geen ongedierte te vinden is zou het ook heel goed kunnen zijn dat de muis niet goed tegen de bodembedekking kan.

    2. annemiek

      je kan beter anti parasiet 10 gebruiken, die is geschikt voor diertjes van 30 tot 50 gram. overdosering is heel makkelijk en je kan niet zien wanneer je een ‘half’ pipetje hebt gebruikt of meer/minder.

  2. Merlijn Piket

    Ik heb nu al 2 keer gehad dat voor het overlijden van een muis het hele lijfje opgezwollen is en de muis koud is of nog warm is maar langzaamaan koud word. Is dit een ziekte? Want ik maak het hok regelmatig grondig schoon, geef ze om de dag vers water.
    Of is dit iets wat met ouderdom te maken heeft? Het uit en lijkt 4 uur voor overlijden pas op te treden, (bijde muizen zijn in mijn handen gestorven)

    1. Barbara

      Dit is geen ziekte maar heel normaal als een muis bijna dood gaat.

  3. Emma

    Wij hebben drie muisjes, allemaal vrouwtjes. Een ervan is al langer verkouden, moet de hele tijd niezen en kreeg van de dierenarts antibiotica. Dat hielp helaas niet. Nu begint hetzelfde muisje een kale plek op haar kopje te ontwikkelen en exceem plekjes op haar oren en staart. Is dit iets waarmee we naar de dierenarts moeten gaan?

    1. Barbara

      Kale plekken en exceem plekjes kunnen door diverse dingen veroorzaakt worden, en als er niets aan gedaan wordt is het meestal snel einde verhaal.. Zo snel mogelijk naar de dierenarts is een goede optie.

      Een van de meest voorkomende oorzaken is trouwens een zaagsel bodembedekking, dus mochten jouw muizen nog op zaagsel zitten.. dan dit zo snel mogelijk vervangen door minihemp of iets dergelijks. Dit is o.a. in de dierenwinkel verkrijgbaar. Is wel duurder maar gaat ook weer 2x zo lang mee.
      Let ook goed op of je muis nog eet en drinkt, en of de andere muizen nog wel gezond zijn. Je zou de zieke muis ook apart kunnen zetten, aan de andere kant als het besmettelijk was hadden de andere muizen het nu ook wel gehad denk ik.

  4. Anoniem

    Hoi ik had een vraagje, is het normaal dat een muis regelmatig met zijn staart trilt of soms raar piept?

  5. Sarah

    Onze 2jarige groep dames muizen van 5 hebben allemaal kale plekjes. Nu vermoed ik dat dit door de lente komt maar toch maak ik me zorgen. Ik lees dat Sulfur kan helpen. Heb je hier misschien een aangeraden product en hoeveelheid voor? Want vooral de hele chemische variant is te koop en ik zou echt niet weten hoeveel of dat ik daarvan geef en wat wat is. Als ik zoek op suflur voor muizen krijg ik 0 resultaten. Zou erg gewaardeerd worden.

    1. Sarah

      Ps we hebben goede hennep bodem en ze hebben echt een top dieet met alles wat een muis nodig heeft en verse producten en een gehele mix. Ik houd al langer muizen maar dat iedere muis kale plekjes vertoond heb ik nog niet eerder gehad. Ik begrijp de leeftijd dus daar kijk ik ook naar maar ik wil ze ook helpen.

    2. Barbara

      Beste Sarah,

      Deze tekst is al heel wat jaren geleden geschreven en inmiddels heb ik zelf al lang geen muizen meer. Ik weet eerlijk gezegd niet meer waar ik die Sulfur informatie vandaan had, ik kan het zelf ook niet meer vinden. Ik zal deze info ook nu direct van de site verwijderen.

      Kale plekjes kunnen veel oorzaken hebben. Vaak is het de bodembedekking of mijten of andere parasieten. Als ik jou was zou ik eens rondvragen op een van de grote muizenforums. Daar zitten vele muisliefhebbers bij elkaar . Of naar de dierenarts.

      1. Syrah

        Hi zou u me kunnen helpen ? Ik maak me zorgen over me muis het is een vrouwtje en is al 3 jaar ze heeft aanvallen haalt slecht adem en ze piept alleen maar drm ben ik Snachts alleen maar voor haar wakker weet u wat het is of wat ik moet doen ?

  6. Golda Seubert

    Mijn kat heeft een muis gevangen, maar de muis is nog niet dood. Ik heb de muis gevangen en buiten onder een kartonnetje gelegd in de hoop dat hij daar zich veiliger voelt. Het enige is de muis doet raar, als ik de muis op de grond leg gaat het rollen (over de zij) en gaat het liefst op zijn rug liggen met de poten omhoog. Is dit bekend en kan ik er wat aan doen?

    Ps: de katten zitten binnen.
    Groet, Golda

  7. Tayisha

    Mijn muis is gebeten door een andere muis en hij is geel zwak wat moet ik doen 😭

  8. Maira

    Mijn kleurmuizen zijn best wel oud, gister is 1 van de 2 overleden en nu ademt degene die over is heel onregelmatig, is koud en wil alsmaar in mijn handen liggen, dan doet ze haar ogen bijna dicht en beweegt amper. Is er iets wat ik voor haar kan doen?

  9. Lies

    Ik heb een baby muis gevonden en zijn kaka is groen, is dit erg?

Geef een reactie