De huisvesting van muizen. De Muizen kooien en bakken die je in dierenwinkels kan kopen voldoen meestal goed. Vooral kooien met verschillende verdiepingen zijn aan te raden, omdat op die manier heel veel ruimte voor het dier wordt gecreëerd terwijl er weinig ruimte van de woonkamer wordt ingenomen.

Traliekooien voor muizen

Traliekooien zijn geschikt voor muizen, als de afstand tussen de tralies voldoende klein is. Muizen zijn immers meesters in het ontsnappen. De tralieafstand mag maximaal 7mm zijn. Veel hamsterkooien hebben een tralieafstand tussen de 8mm en 1 cm. Deze zijn ongeschikt. Ook al lijkt je muis nog zo groot, door een opening van 1cm komen ze zonder moeite! . Een groot voordeel van kooien (in vergelijking met dozen of glazen bakken) is dat de muizen goed kunnen klimmen (wat hen in een goede conditie houdt) en dat er een goede ventilatie aanwezig is. Let er wel op dat het deurtje goed dicht moet kunnen. Als jij het deurtje met één vinger open krijgt. krijgen muizen hem ook open!

traliekooi

Anti-rommel kooi

Er zijn in de dierenwinkel talloze kunststof hamster- en muizenbakken te koop. Deze bestaan meestal uit een gekleurde onderbak en een doorzichtige kap erboven, en een deksel met tralies dat je open kan schuiven. Zaagsel en dergelijke vallen niet door de tralies naar buiten, en ze zijn makkelijk schoon te houden omdat je de kap van de onderbak kan halen. Deze bakken worden ook wel anti-rommelkooien genoemd. Nadeel is wel dat er in de bak minder ventilatie is dan met een kooi met aan zijkanten en bovenkant tralies. Ook kan de muis niet tegen de wand opklimmen, maar als je genoeg klimattributen in de bak neer legt, kan de muis toch klimmen.

Aquaria

Glazen bakken (bijvoorbeeld een oud aquarium) kunnen ook worden gebruikt. Deze hebben het voordeel dat de muizen hier niet kunnen uit ontsnappen (tenminste al er een goed deksel op ligt!). In glazen bakken kan ook een dikke laag bodembedekking worden gestapeld zonder dat het (zoals bij kooien) op de vloer of tapijt terecht komt. Een ander voordeel is het feit dat deze bakken goedkoop in aanschaf zijn en de muizen beschermen tegen tocht. Ook kun je hierin de muizen heel goed zien, en blijft de muizengeur een beetje in de glazen bak hangen. Twee belangrijke nadelen zijn dat de muizen niet langs de wanden kunnen klimmen, en dat er in deze bakken geen goede ventilatie aanwezig is.

aquarium

aquarium

Overige soorten huisvestiging

Kartonnen of houten dozen/kratten zijn niet echt geschikt om muizen in te houden. Ze gaan namelijk de urine van het diertje opnemen en daardoor na een tijdje een slecht geur verspreiden. De dieren kunnen hier ook weinig of niet klimmen en niet naar buiten kijken. Deze dozen kunnen wel gebruikt worden wanneer u van plan bent om muizen te kweken.

Hoe groot moet een muizenkooi zijn?

De behuizing van de dieren kan niet groot genoeg zijn. Toch is dit niet altijd mogelijk. Muizen moet je nooit alleen moet houden. De minimumgrootte van een kooi of bak moet altijd zijn:

 • 2 muizen minimaal 60cm lang, 30 cm breed en 25 cm hoog.
 • 3 muizen minimaal 70 cm lang, 40 cm breed en 25 cm hoog.

De deksel moet of uit gaas bestaan met openingen van maximaal 5 mm bij 5 mm of een stukje met tralies van maximaal 5 mm breed. Grotere gaten is niet verstandig omdat muizen daar makkelijker doorheen komen. Je kunt natuurlijk ook je eigen creativiteit kwijt en zelf een bak maken voor je muizen. Dit kan je maken van bijvoorbeeld acrylglas of gelaagd spaanplaat met een dikte van 12 tot 15 mm.

Bodembedekking

Als bodembedekking kun je zaagsel, beukensnippers, minihemp, corbo, hemparade, no-smell, aubiose, hooi of kranten gebruiken. Kranten zijn ideaal voor zieke muizen. maar normaal zou ik het niet teveel gebruiken omdat het dan gauw gaat stinken. Zaagsel absorbeert veel beter, is hygiënisch en niet te duur, maar is vaak te stoffig voor muizen; veel muizen raken er verkouden door. Bovendien stinkt zaagsel met urine enorm; net alsof je in een dierentuin loopt! veel beter zijn beukensnippers. Deze absorberen goed, en het stinkt veel minder dan bijvoorbeeld zaagsel. Ook zit er veel minder stof in. Corbo, hemparade, minihemp en aubiose zijn vrij duur, maar nemen wel goed vocht op, stinken niet en bevatten geen stof.
Persoonlijk vind ik minihemp het allerbeste voor muizen. Het is duurder dan zaagsel maar je hoeft de kooi minder vaak te verschonen zodat het uiteindelijk ongeveer even duur is. Daarbij heb ik nooit last van verkouden of allergische muizen.

No-smell vind ik stinken (al zou dat gezien de naam juist niet moeten zijn!), al neemt het wel goed vocht op. Op de bodem leg je een laag bodembedekking van 2 tot 4 cm, zo kunnen de muizen lekker graven. In de hoeken kan je eventueel wat kattenbak vulling, houtsnippers of wat smelfrei strooien. Smelfrei is zand wat op een speciale manier verwerkt is en de geurtjes opneemt. Een beetje hooi vinden veel muizen ook wel lekker.

Speeltjes en klimtoestellen

Verder moet je zorgen voor wat uitdaging in de kooi. Muizen moeten kunnen klimmen en klauteren. In de dierenwinkel kun je allerlei leuke speeltjes kopen, tunneltjes, huisjes, wipwapjes enz. Maar gewoon een tak die je in de kooi klemt en waar ze over kunnen lopen, is ook prima. Muizen vinden een holletje om in te slapen ook prettig. Je kunt daar ook huisjes voor kopen, ook in allerlei vormen. Maar kijk ook eens in je eigen huis rond. Dat is net zo leuk, maar veel goedkoper! Muizen kunnen ook heel goed een nestje bouwen in een omgekeerde bloempot, of in een closetrol.

buizenkooi
je eigen kooi bouwen

Omdat muizen behoefte hebben aan beweging MOET je een molentje aan schaffen. De dichte hamstermolentjes die in de dierenwinkel te koop zijn, zijn geschikt. Bedenk wel dat kunstof molentjes sneller aangeknaagd kunnen worden. Metalen molentjes kunnen niet aangeknaagd worden, maar zijn zeer gevaarlijk voor muizen. Ze kunnen makkelijk klem komen te zitten, vooral als je meerdere muizen hebt die tegelijkertijd gebruik maken van het radje. Ook kunnen metalen molentjes piepen, al is dat te verhelpen door af en toe een druppel boter of olie te smeren.

Voor witte muizen of kleurmuizen is het niet altijd noodzakelijk om elke dag vrij door de kamer rond te rennen. Als ze een grote kooi hebben en een radje dan is het voldoende als je de muizen elke dag een tijdje over jezelf laat klauteren.


Mongoolse renmuis

Hoewel de mongoolse renmuis geen echte muis is hier dan toch even uitleg voor de inrichting van de kooi: Mongoolse renmuizen zijn aan droogte gewend en moeten kunnen graven. Daar moetje op letten als je de kooi (bij voorkeur een aquarium of plastic bak) inricht. Als strooisel kun je het beste een dikke laag zaagsel nemen, zodat ze daar in kunnen graven. Je kunt de bak bijna net zo inrichten als bij gewone muizen. Het enige waar je op moet letten, is dat je niet teveel klimdingen in de bak plaatst. Anders dan bij gewone muizen, zijn renmuizen van oorsprong bewoners van open gebieden, en hebben het liefst veel bewegingsruimte.

Volgens de meeste muizenboekjes moet je ongeveer 1 tot 2x in de week je kooi/bak verschonen. 1x per maand moeten de speeltjes en de kooi/bak zelf even helemaal schoon gemaakt worden, en dat kun je doen met water en eventueel een beetje schoonmaakazijn. Zelf maak ik elke week de speeltjes schoon, omdat muizen vooral in de loopradjes veel troep achterlaten.

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Bellefleur

  Dicht looprad! heel belangrijk voor behoud van de staart van de muis.
  Muizen zijn groepsdieren, houd deze nooit alleen. Minimaal twee in een kooi van 40x40x75 (zie LICG)

 2. Anoniem

  De kooi moet véél groter zijn. Je moet er meerdere houden. Geen tralies, daarin raken ze vast met hun snuitjes! De DETOLF Vitrinekast van IKEA kan prima omgebouwd worden tot muizenhok. Plastic kunnen ze doorheen knagen, dus eigenlijk ALTIJD een glazen hok. Liefst een met schuifruiten, want wanneer ze van boven benaderd worden zien ze dat als een soort ”aanval” en dat zal de relatie met je muis niet ten goede komen. Altijd óf wachten tot de muis zelf op je hand gaat zitten, óf bij de staartwortel vastpakken en je hand eronder schuiven, als je de muis wilt oppakken. En zorg altijd voor VEEL graafruimte. Is jouw hok daar niet diep genoeg voor, dan kan een graaftoren uitkomst bieden. Kun je ook goed hun mooie gangen zien, heel interessant. En altijd een badzand plekje voor je muis!!

 3. E.W

  De mooi afmetingen zijn te klein. 25 hoog? Een muis heeft een bodem nodig van minimaal 10 cm en dan nog een wiel van minimaal 20 cm. Dan kom ik met mijn berekeningen toch wel ergens anders.

 4. Leen

  Goedemiddag, een tijdje geleden heb ik 4 pinkies gevonden ( veldmuis waarschijnlijk ) en met de hand groot gebracht, ofja ze zijn momenteel ongeveer 3 weken oud. En ik weet nu niet zo goed wat ik met de muisjes moet doen. Ik zou ze graag willen houden, het zijn 3 mannetjes en 1 vrouwtje. Ik heb gelezen dat je muizen niet alleen mag houden maar dat mannetjes elkaar gaan doodvechten, en dan blijft er 1 meisje over die ik niet kan koppelen aangezien het een buitenmuis is en waarschijnlijk ziektes overdraagt naar bijvoorbeeld een kleurmuis. Wat kan ik het beste doen? Uitzetten vind ik ook erg lastig aangezien ik de kans van overleven laag inschat omdat ze met de hand zijn groot geworden, dit zou ik niet over mijn hart verkrijgen maar is misschien wel de beste oplossing. Kan iemand mij helpen?

Geef een reactie