Als je een nieuwe muis hebt gekocht of gekregen, zet de kooi of bak dan op een rustige plek in de kamer, en laat hem eerst minimaal een halve dag met rust, zodat hij aan zijn nieuwe omgeving kan wennen. Zorg voor voldoende zaagsel, voer en water, maar ook voor een plek waar hij zijn nestje kan maken zodat hij zich veilig voelt.
Muizen handtam maken
Na een halve, of liever een hele dag, kan je af en toe je hand in de kooi steken zodat de muis aan de geur went. Maak geen onverwachte bewegingen. Na een tijdje wordt de muis nieuwsgierig en zal aan je hand beginnen te snuffelen en te knabbelen. Als het pijn begint te doen haal je je hand langzaam weg. Als muizen zo bang zijn en niet durven te komen, lok ze dan met wat voer. Sommige muizen komen de eerste dag al naar je toe en bij andere muizen duurt het weken. Er zijn ook muizen die nooit helemaal tam te krijgen zijn.
Klimmen of oppakken
Nadat de muis eerst een tijdje snuffelt aan je hand zal hij daarna proberen op je hand te klimmen. Als ie dat doet, kun je proberen van de kooi weg te lopen. In het begin zal de muis een beetje in paniek raken, maar al gauw vertrouwt ie jou en kun je rustig met de muis weglopen. Als muizen niet op je hand willen klimmen, kun je ze uiteindelijk ook zelf oppakken. Hierdoor kan je muis eerst erg bang zijn, maar na een tijd vind ie het wel lekker. Muizen herkennen je aan je geur en aan je stem. Vergeet dus niet om af en toe tegen je huisdier te praten!
Muizen bijten normaal niet. Alleen als ze schrikken of zich bedreigd voelen kunnen ze bijten. Als ze nieuwsgierig zijn kunnen ze ook aan je hand knabbelen. Trek je hand dan niet opeens weg. Daardoor schrikken ze. Het knabbelen doet niet echt pijn.
In dit filmpje zie je hoe je je muis tam kunt maken. Hij is wel in het Engels.
Hoe pak je een muis op?
Pak een muis nooit aan het midden van zijn staart of aan het puntje! Maar pak hem op aan het begin van de staart, dus vlak bij zijn lijfje en ondersteun het beestje met je andere hand. De staart bestaat alleen uit bot en vel en is dus eigenlijk de veiligste plaats om hem op te pakken. Je kunt een muis ook voorzichtig aan zijn lijfje oppakken. Maar kijk vooral bij jonge muizen uit dat je ze niet fijn knijpt!
Muizentaal begrijpen
Omdat jij waarschijnlijk geen muizentaal spreekt, is het handig om te weten wat de volgende uitdrukkingen van je muis betekenen:
- Als een muis zich uitrekt, gaapt of zich uitgebreid wast, betekent dit hij zich op zijn gemak voelt.
- Als een muis zich wast met snelle bewegingen, dan voelt hij zich niet op zijn gemak.
- Als een muis in elkaar duikt en met met zijn bekje schuin omhoog steekt, dan betekent dat dat hij bang is.
- Als een muis zijn eetplekje verlaat als je op hem af loopt, wil hij met je spelen.
- Als een muis aan het eten is, moet je hem niet storen.
- Als een muis rechtop gaat staan en verstard, moet je hem vooral niet laten schrikken.
Hoi,
ik heb enkele dagen geleden drie muisjes aan geschaft. Eerst heb ik mijzelf natuurlijk goed geïnformeerd. Zo weet ik dat je de eerste paar dagen alleen af en toe je hand in de kooi moet steken en omdat ze zo sociaal zijn heb ik er ook drie. Ik heb alleen een vraag want ik wil graag mijn muizen hand tam maken. Ze hebben alle drie al een paar keer aan mijn gesnuffeld maar zijn er nog nooit op ge klommen. Ik heb ze wel al een keer op moeten pakken. Klopt het dat het gewoon iets langer duurt? En ik lees hier ook dat wanneer muizen zich met snelle bewegingen wassen zich niet zo goed op hun gemak voelen. Ik zou dat graag willen veranderen want ik wil dat ze zich natuurlijk fijn voelen. Hoe kan ik dat veranderen?
Fien
Hoi Fien,
Nog niet zo lang geleden heb ik ook muisjes gekregen. Ik ben dus nog lang geen expert. 😉
Ik weet ook niet hoe jij je kooi hebt ingericht. Maar ik heb gemerkt dat het erg belangrijk is om genoeg bodem bedekking te hebben. Ze houden namelijk erg van graven. En zullen dan zelf holletjes gaan maken.
En meerdere donkere plekjes waar de muisjes kunnen schuilen. Een wc rol is dan al voldoende. Een kapotte sok kan ook of een T´shirt. als er maar geen losse draadjes aan hangen.
Misschien heb jij dit al dat weet ik niet.
Ook mag het wel eens helpen om 1 standaard geluidje aan te leren. Ik heb namelijk een bepaald plekje in de kooi en als ik fluit dan weten mijn muisjes dat ik er een snack heb neer gelegd die ze lekker vinden. Ze komen dan snel kijken. Nu ben ik bezig met de snack niet meer in het hoekje te leggen maar op mijn hand zo komen ze steeds dichter bij.
Ik hoop dat dit je verder helpt. Doe je dit allemaal al. Dan zou ik gewoon door gaan met wat je nu doet. Ze snuffelen al wel dus dat betekent dat ze al wel nieuwsgierig zijn. Veel geduld hebben en het hoeft ook niet aan jou te liggen. Karakter van de muis speelt ook mee.
Corine
Hi!
Ik heb inmiddels al twee jaar muizen, waarvan een 1 jaar oud is. Deze muis is altijd erg lief geweest en erg tam. Maar om de een of andere reden begint hij nu van zich af te bijten wanneer ik mijn hand in de kooi stop. Ik heb de muizen sinds gisteren in een nieuwe en grotere kooi gedaan en sinds vandaag begint hij (Tex is eigenlijk een vrouwtje) mij te bijten. Heb jij enig idee wat hier aan de hand is? Kan dit met nieuwe territorium te maken hebben? In het verleden heb ik muizen verhuist naar een nieuwe kooi, dit was altijd zonder problemen.
Hallo.
Onze muizen zijn 3 maanden oud en wij hebben katoen als bodembedekking. Hoe komt het dat er steeds katoen in het eetbakje komt?
Is het trouwens goed om het water in 1 bak te doen?
Onze muizen gaan zich ook steeds met snelle bewegingen wassen, hoe kunnen wij dit veranderen?
Hebben jullie nog tips voor ‘speeldingen’ voor de muizen. Wij hebben een rad, iets waar ze in kunnen schuilen, een huis en een soort boomstronk.
Art