De omgang en het gedrag van muizen

Als je een nieuwe muis hebt gekocht of gekregen, zet de kooi of bak dan op een rustige plek in de kamer, en laat hem eerst minimaal een halve dag met rust, zodat hij aan zijn nieuwe omgeving kan wennen. Zorg voor voldoende zaagsel, voer en water, maar ook voor een plek waar hij zijn nestje kan maken zodat hij zich veilig voelt.

Muizen handtam maken

Na een halve, of liever een hele dag, kan je af en toe je hand in de kooi steken zodat de muis aan de geur went. Maak geen onverwachte bewegingen. Na een tijdje wordt de muis nieuwsgierig en zal aan je hand beginnen te snuffelen en te knabbelen. Als het pijn begint te doen haal je je hand langzaam weg. Als muizen zo bang zijn en niet durven te komen, lok ze dan met wat voer. Sommige muizen komen de eerste dag al naar je toe en bij andere muizen duurt het weken. Er zijn ook muizen die nooit helemaal tam te krijgen zijn.

Klimmen of oppakken

Nadat de muis eerst een tijdje snuffelt aan je hand zal hij daarna proberen op je hand te klimmen. Als ie dat doet, kun je proberen van de kooi weg te lopen. In het begin zal de muis een beetje in paniek raken, maar al gauw vertrouwt ie jou en kun je rustig met de muis weglopen. Als muizen niet op je hand willen klimmen, kun je ze uiteindelijk ook zelf oppakken. Hierdoor kan je muis eerst erg bang zijn, maar na een tijd vind ie het wel lekker. Muizen herkennen je aan je geur en aan je stem. Vergeet dus niet om af en toe tegen je huisdier te praten!
muis met rode ogen
Muizen bijten normaal niet. Alleen als ze schrikken of zich bedreigd voelen kunnen ze bijten. Als ze nieuwsgierig zijn kunnen ze ook aan je hand knabbelen. Trek je hand dan niet opeens weg. Daardoor schrikken ze. Het knabbelen doet niet echt pijn.

In dit filmpje zie je hoe je je muis tam kunt maken. Hij is wel in het Engels.

Hoe pak je een muis op?

Pak een muis nooit aan het midden van zijn staart of aan het puntje! Maar pak hem op aan het begin van de staart, dus vlak bij zijn lijfje en ondersteun het beestje met je andere hand. De staart bestaat alleen uit bot en vel en is dus eigenlijk de veiligste plaats om hem op te pakken. Je kunt een muis ook voorzichtig aan zijn lijfje oppakken. Maar kijk vooral bij jonge muizen uit dat je ze niet fijn knijpt!


Muizentaal begrijpen

Omdat jij waarschijnlijk geen muizentaal spreekt, is het handig om te weten wat de volgende uitdrukkingen van je muis betekenen:

 • Als een muis zich uitrekt, gaapt of zich uitgebreid wast, betekent dit hij zich op zijn gemak voelt.
 • Als een muis zich wast met snelle bewegingen, dan voelt hij zich niet op zijn gemak.
 • Als een muis in elkaar duikt en met met zijn bekje schuin omhoog steekt, dan betekent dat dat hij bang is.
 • Als een muis zijn eetplekje verlaat als je op hem af loopt, wil hij met je spelen.
 • Als een muis aan het eten is, moet je hem niet storen.
 • Als een muis rechtop gaat staan en verstard, moet je hem vooral niet laten schrikken.

Eén gedachte over “De omgang en het gedrag van muizen

 • augustus 19, 2018 om 3:24 pm
  Permalink

  Hoi,
  ik heb enkele dagen geleden drie muisjes aan geschaft. Eerst heb ik mijzelf natuurlijk goed geïnformeerd. Zo weet ik dat je de eerste paar dagen alleen af en toe je hand in de kooi moet steken en omdat ze zo sociaal zijn heb ik er ook drie. Ik heb alleen een vraag want ik wil graag mijn muizen hand tam maken. Ze hebben alle drie al een paar keer aan mijn gesnuffeld maar zijn er nog nooit op ge klommen. Ik heb ze wel al een keer op moeten pakken. Klopt het dat het gewoon iets langer duurt? En ik lees hier ook dat wanneer muizen zich met snelle bewegingen wassen zich niet zo goed op hun gemak voelen. Ik zou dat graag willen veranderen want ik wil dat ze zich natuurlijk fijn voelen. Hoe kan ik dat veranderen?

  Fien

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.