In dit artikel behandelen we muizen voeding. Muizen zijn alleseters. Dat betekent dat ze zowel plantaardig voedsel lusten als dierlijk. Meestal wordt echter het goedkopere plantaardige voer gegeven. Leuk weetje: Muizen eten helemaal geen kaas!

Welk voer eet mijn muis?

De natuurlijke voeding van muizen bestaat uit zaden. Granen bevatten vooral koolhydraten en zijn dus aan te bevelen als basisvoeding. Je kan je muis muizenvoer geven, dat je in veel goede dierenwinkel kan kopen. Ook kun je je muis het goedkopere cavia- en konijnenvoer geven, dat behalve in dierenwinkels ook in de meeste supermarkten wordt verkocht. Cavia- en konijnenvoer bestaat meestal uit grovere bestanddelen. Meng daarom dit voer met wat parkietenvoer of met het iets duurdere muizenvoer. Let op: In cavia- en konijnenvoer zitten meestal veel te veel pinda’s en zonnebloempitten. Deze vinden muizen erg lekker, maar teveel ervan is niet goed voor de lijn! Tevens kun je je muis ook rattenvoer geven (bijvoorbeeld van reggie Rat). Vooral voor zwangere muizen is dit aan te raden omdat daar wat meer eiwitten inzitten.

Pellets als voeding

Als je grotere aantallen muizen hebt, kun je ervoor kiezen om je muizen “pellets” te geven. Dit zijn kleine brokjes, in elkaar geperst voer. De brokjes zijn bruin van kleur, en zien er dus erg onaantrekkelijk uit. Ze bevatten wel alle voedingsstoffen, minderalen en vitaminen die de muis nodig heeft. “Normaal” voedsel is voor je muis dus veel aantrekkelijker, interessanter en zeker ook smakelijker. Echter, ze krijgen met pellets wel alle voedingsstoffen binnen! Als je muis alleen alle lekkere dingen eruit vist en de rest niet opeet, kun je overwegen om pellets te geven.

zak droogvoer
Zak met droogvoer

Geef muizen iets te knagen

Muizen hebben tanden die altijd doorgroeien. Ze moeten daarom genoeg te knagen hebben, zodat de tanden kunnen afslijten. Geef ze dus af en toe een knaagstaaf of een wortel. Je kunt je muis bijvoorbeeld een knaagsteen geven. Deze heb je in verschillende soorten en maten. Muizen kunnen hierop knagen en zo hun tanden er mee slijpen.

knaagsteen
knaagsteen

Groente en fruit

Je kunt muizen af en toe verse groente geven, zoals andijvie, sla, wortel, druiven, appels, bananen, komkommer en broccoli. Je mag echter niet te veel sla en kool geven, want daar krijgen ze darmproblemen van.

Extraatjes

Als extraatjes (wat bijvoorbeeld als beloning kan dienen) of ter vervanging van graanvoer kan je af en toe gekookte pasta, zonnebloemzaden, cracker, biscuitje, rozijnen, noten, beschuit enz. geven. Ook kun je knabbelstokjes en snoepjes speciaal voor muizen kopen in de dierenwinkel.

Als je denkt dat je muis onvoldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt, zijn er in de betere dieren- speciaalzaak flesjes en doosjes met allerlei dingen te koop. Ook kun je in de dierenwinkel speciale liksteentjes kopen met mineralen of zout. Normaal gesproken zijn deze extra vitaminen niet nodig, tenzij je muis zwanger is. In dat geval kunnen honden- of kattenbrokjes met vlees en groente als extra vitamine- en eiwitbron dienen. Let op: teveel vitaminen en mineralen kunnen schadelijk zijn.

drops
drops

Drinkwater

Hoewel muizen weinig drinken, moeten ze toch altijd vers water ter beschikking hebben. Dit kun je het best in een drinkflesje doen, want als je het in bakjes geeft zal het snel bevuild raken met uitwerpselen en urine. Muizen houden niet van een vervuild nest en doen hun behoefte meestal in een hoekje van het hok. Echter mijn ervaring is dat muizen hun behoeft niet alleen in hoekjes doen, maar ook in drinkbakjes. het is daarom raadzaam om drinkwater in een flesje te geven. Veel mensen denken dat muizen melk drinken. Ze lusten dat wel heel graag, maar het is zeer slecht. als je ze dan toch melk wilt geven, geef dan kattenmelk. Voor zwangere muizen is kattenmelk met brinta aan te raden.

drinkflesjes
drinkflesjes

Dit bericht heeft één reactie

  1. Bellefleur

    Extra vitaminen zijn absoluut niet nodig en zelfs schadelijk. Bekijk alstublieft ook de informatiebrochures van het LICG en Sophia Vereeniging voor de onafhankelijke goede informatie.

Geef een reactie