De zintuigen van een muis

In dit onderdeel worden de diverse zintuigen van de muis toegelicht.

Gezichtsvermogen

Muizen kunnen alleen van dichtbij tamelijk goed zien. Ze kunnen in ieder geval geel en groen onderscheiden, maar over andere kleuren is nog weinig bekend. Omdat de oogjes van muizen aan de zijkant van hun kop staan, kunnen ze wel heel ver om zich heen zien. Ze nemen details slecht waar. Ze kunnen bewegingen die op hun afkomen beter waarnemen dan stilstaande voorwerpen. Dit is ook de reden waarom katten vaak bewegingloos voor een muizenhol op de loer liggen!!

Het gehoor

De muis beschikt over een zeer goed ontwikkeld gehoor. Vooral geluiden met een zeer hoge frequentie, tot ongeveer 91.000 Hz , kan hij goed opvangen. De meeste geluiden die de muis maakt, liggen boven de gehoorgrens van de mens. Muizen maken dus veel vaker geluid dan we denken!!
Het inwendige oor van de muis is veel gecompliceerder dan dat van de mens. In het middenoor zitten weliswaar net als bij ons drie gehoorbeentjes die het geluid verder geleiden. het slakkenhuis van het inwendige oor heeft echter drie windingen en dat van de mens slechts een enkele.

Reuk vermogen bij muizen

Van alle zintuigen van de muis is het reukvermogen het beste ontwikkeld. Met zijn neus zoekt de muis naar voedsel, herkent hij de leden van zijn groep, vind hij voortplantingspartners, en zoekt hij de weg.
Om zich in zijn omgeving te oriënteren, markeert de muis zijn paden regelmatig met geurvlagen. Ook de muizenliefhebber wordt door de muis aan zijn geur herkend. Hij ontwikkeld weliswaar geen binding met de mens, maar laat wel duidelijk merken dat hij zich prettig voelt in aanwezigheid van zijn verzorger, en dat hij anderen niet echt uit kan staan.
Om dit uitstekende reukvermogen goed te laten werken, beschikt de muis in het inwendige van zijn neus over een goed ontwikkeld reukslijmvlies. Deze slijmhuid is voor een zo’n klein diertje inderdaad erg groot en er eindigen veel zenuwuiteinden in. Ook de neusspiegel, onbehaard en steeds een klein beetje vochtig, is van veel zenuwuiteinden voorzien.

Tastvermogen van de muis

Omdat muizen vooral ’s nachts actief zijn, en ook overdag de voorkeur geven aan donkere plekjes, bezitten ze een zeer goed ontwikkeld tastvermogen. Rondom de snuit zitten grote stevige tastharen, waarvan de wortels door een vlechtwerk van zeer gevoelige zenuweinden zijn omsponnen. De haren wijzen niet alleen naar opzij, maar ook naar beneden, en sommige naar boven. tastharen bevinden zich ook op de buitenkanten van de pootjes en het lichaam. Al bij een kleine aanraking geven deze tastharen de noodzakelijke informatie aan de hersenen door. Op deze manier kan de muis zeer snel weten of hij een doorgang of holletje kan passeren. zelfs in het donker kan de muis een hindernis veilig herkennen en vermijden.

9 gedachten over “De zintuigen van een muis

 • mei 1, 2017 om 3:48 pm
  Permalink

  Wil je ook informatie erop zetten over de huid en niet alleen het tastvermogen. Dat kan ik nergens vinden namelijk en ik heb die informatie erg nodig.
  Groetjes kneusje

  Beantwoorden
 • september 22, 2018 om 11:03 am
  Permalink

  Je zegt dat muizen tot 1.000.000 Hz kunnen horen. Dat is nogal onwaarschijnlijk. Een nulletje er af en je zit dichterbij de werkelijkheid denk ik. Tot pakweg 100.000 Hz roepen bijvoorbeeld bepaalde vleermuizen. Daarboven is niet veel meer te horen.

  Beantwoorden
  • september 22, 2018 om 12:22 pm
   Permalink

   Oeps je hebt helemaal gelijk! Ik heb even gegoogeld en het schijnt dat muizen geluiden kunnen horen tussen de 1000 en 91000 hertz. Bedankt!

   Beantwoorden
 • februari 3, 2019 om 11:41 am
  Permalink

  waar komt deze informatie vandaan? Zijn er bertrouwbare bronnen over het gedeelte welke kleuren een muis kan zien? wij zijn bezig met een verslag van school en daarvoor hebben wij betrouwbare bronnen nodig wetenschapelijk of iets.

  Beantwoorden
 • mei 16, 2019 om 10:02 am
  Permalink

  het slakkenhuis van het inwendige oor heeft echter drie windingen en dat van de mens slechts een enkele.

  Mmm, dan heeft de mens er blijkbaar twee, want ‘enkele’ is in elk geval 2 en de muis heeft er sowieso meer volgens je artikel…

  Beantwoorden
 • november 29, 2019 om 11:36 am
  Permalink

  hallo mensen uit de geschiedenis wij gebruiken deze website voor precies hetzelfde onderzoek als jullie hebben gedaan.
  Deze info is heel handig
  groetjes julius niezen

  Beantwoorden
 • september 26, 2020 om 7:00 am
  Permalink

  Ze hechten zich ècht wel aan hun mensen. Niet voor niets herkennen ze je en lopen ze naar je toe als je s morgens opstaat, en als je tegen ze praat. Een dier zonder hechting doet dat niet. Dat stampt uit de tijd dat dieren geen gevoel zouden hebben. Echt wel!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *