Als je muizen wilt gaan houden, moet je goed bedenken wat je wilt: Je moet bedenken of je één of meerdere muizen wilt aanschaffen. Als je één muis koopt moet je wel voldoende klim attributen in de kooi plaatsen en hem voldoende aandacht geven.
Hou muizen nooit alleen
Bedenk echter wel dat maar één muis heel zielig is. Muizen zijn groepsdieren. En hoeveel aandacht je hem ook geeft, gedurende de nacht als de muis het actiefste is zit hij alleen. Beter is dus om minimaal twee muizen te nemen. Als je er mee wilt gaan fokken, dan neem je een mannetje en een vrouwtje. Maar bedenk wel dat muizen zich zeer snel voortplanten. Anders kun je het beste twee vrouwtjes nemen. Mannetjes worden namelijk wat groter en stinken meer, en de kans is een stuk groter dat ze gaan vechten. Wel is er een nadeel van twee vrouwtjes: ze kunnen al zwanger zijn als je ze koopt!
Mannetjes bij elkaar?
Mijn ervaring is dat als je twee mannetjes hebt die uit dezelfde worp stammen, je die heel goed bij elkaar kunt zetten. Mannetjes die niet uit dezelfde worp/hok in de dierenwinkel stammen, gaan vaak vechten zodra ze bij elkaar gezet worden. Dit komt omdat mannetjes een onderlinge rangorde willen bepalen; het mannetje dat wint wordt de baas van het hok en de andere muis wordt de ondergeschikte. Als mannetjes even vechten is niet erg, maar als het meer lijkt op elkaar afmaken kun je ze het beste uit elkaar halen en in een apart hok doen. Als ze eenmaal gevochten hebben en er is een winnaar, zullen ze daarna niet meer vechten. Let wel goed op of beide muizen voldoende groeien. Soms verjaagt de baas de andere muis steeds bij de etensbak en het kan daardoor voorkomen dat de ondergeschikte muis te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt en uiteindelijk daaraan overlijdt.
En als je best jonkies wilt neem je een mannetje en een vrouwtje. Deze hoeven niet uit hetzelfde hok te zijn omdat een mannetje en een vrouwtje zelden gaan vechten. Wel is het handig als ze al vanaf vroege leeftijd bij elkaar worden gezet (maximaal 2 tot 3 maanden oud) zodat ze het snelste en het beste aan elkaar gewend raken. Omdat muizen zich razendsnel voortplanten is het echter van groot belang dat je er goed over nadenkt voor je muizen gaat fokken. Bedenk bijvoorbeeld wat je met de jongen wil gaan doen en dat je ze moet scheiden anders heb je binnen no-time honderden muizen!
Nieuwe muizen bij elkaar zetten
Muizen herkennen elkaar aan hun geur. Heb je al een tijd één of meerdere muizen, dan kun je er beter niet nog een nieuwe muis bij zetten. Die wordt vaak niet geaccepteerd. Als je het perse wel wil, dan kun je het beste de muizen uit hun kooi halen en de kooi heel goed schoonmaken. Dan zijn hun geuren een beetje weg. Zet dan de nieuweling er een kwartiertje eerder in. Dan komt de geur van die muis in het hok. Op die manier heb je de meeste kans dat de anderen de nieuwe muis accepteren. Beter nog is om de ontmoeting op neutraal terrein plaats te laten vinden, een omgeving die voor alle muizen dus onbekend is.
Kosten van een muis
Bedenk van te voren dat er ook kosten aan een muis zijn verbonden:
- Aanschaf van de muis (in een dierenwinkel meestal tussen de 2 en 3 Euro)
- Aanschaf van een kooi
- Bodembedekking
- Speelgoed voor de muis (radje, huisjes e.d)
- Voer
Ook kan een muis ziek worden of zich verwonden. Dan kunnen er kosten voor de dierenarts bij komen.
Als je een muis in de dierenwinkel of van een muizenfokker koopt mogen de dieren niet passief alleen maar op de grond zitten. Ook mogen ze niet hyperactief de hele tijd rondrennen. Als je een muis koopt, koop hem dan ergens, waar de bakken ruim en schoon zijn. De vacht moet dicht zijn en glanzen, er mogen geen kale plekken zijn. Wondjes en eventuele littekens bij de oren of staart zijn onschuldig (deze ontstaan meestal bij het stoeien en vechten.) De ogen moeten schoon, helder en glanzend zijn. Ook de neus, oortjes en de anus moeten schoon zijn.
Het beest mag niet piepend (niet te verwarren met zijn normale piep!) of rochelend adem halen. Sterk vermagerde dieren zijn dieren die oud of ziek zijn. Het komt jammer genoeg redelijk vaak voor dat dieren uit de dierenwinkel schurft of mijt hebben. Je kunt dit herkennen doordat het dier zich regelmatig krabt, en kale plekken kan hebben. Dit ontdek je soms niet meteen al in de dierenwinkel. Als je het pas ontdekt als je thuis bent en je het dier niet meer kunt terug brengen naar de winkel, zul je de mijt of schurft zelf moeten bestrijden (zie Gezondheid).
Help! is dit een mannetje of vrouwtje?
Bedenk van tevoren goed of je een mannetje of vrouwtje wil. Je kan zelf kijken van welk geslacht de muis is, maar je kan ook een verkoper dit laten doen. Mijn ervaring is echter dat veel verkopers het niet goed weten. Zo heeft een vriendin van mij tot 2x toe een “mannetje” gekocht die vlak na aankoop jongen kreeg.
Bij volwassen vrouwtjes is de afstand tussen het poepgaatje en de geslachtsopening kleiner (ongeveer 5mm) dan bij een mannetje (ongeveer 15mm). Soms kan je het geslacht ook zien door een lichte druk met je duim op de onderbuik uit te oefenen. Dan zie je namelijk een piemeltje verschijnen als het een mannetje is, en als je niets ziet is het een vrouwtje. Een vrouwtje heeft bovendien tepeltjes over haar buik en een mannetje niet. mannetjes hebben behalve een piemeltje ook vrij duidelijke balzakken. Vooral als je een mannetje naast een vrouwtje zet zie je het verschil duidelijk.
Muizen worden helaas niet oud. In gevangenschap worden ze meestal niet ouder dan anderhalf tot twee jaar oud.
Waar koop je deze leuke dieren?
Muizen kun je het best bij een particulier kopen. In dierenwinkels worden ze door onvoldoende kennis vaak slecht verzorgd. Bij broodfokkers (fokkers die voornamelijk muizen kweken als slangenvoer) zijn de dieren vrijwel altijd enorm schuw en moeilijk tam te maken. Vaak zijn de muizen wat kleiner. Bij mensen die thuis een nestje krijgen (particulier) zijn de muizen na een week of 4 al zeer tam omdat ze regelmatig opgepakt worden sinds de geboorte.
Hee,
ik heb dus een witte voer muis via marktplaats opgehaald nadat de slang van de vorige eigenaar in paringstijd zit en dus geen muizen meer eet. Ze is doodsbang en zit de hele tijd schuw in een hoekje van een hamster kooi. zodra je hand in de kooi zit is ze met grote ogen en een snelle hardslag je aan te kijken en als je te dichtbij komt bijt ze zo hard tot je bloed. Ik zou haar graag willen houden als huisdier en dat ze ook echt lief is zodat ik makkelijker haar verblijf kan schoonmaken en haa genoeg aandacht kan geven . Ik ben ook al aan het kijken voor een andere muis en een grotere kooi. Ik zou graag tips krijgen hoe ik haar meer op der gemak krijg en ze dus hopelijk wat liever word. Ze had al die tijd tot we haar gingen halen bij die slang in de bak gezeten echt super zielig.Ze staat nu op mijn slaapkamer met nog wat andere huisdieren. Ik heb nog nooit muizen gehad dus alle tips zijn eigenlijk wel welkom! ik hoop snel wat te horen
Groetjes ilze
Hey ilze,
Dat beestje heeft zijn hele leve bij zijn aardsvijand gewoond, vindt je het gek dat het muisje zo reageerd. Ik zou een maatje kopen, daar heeft hij/zij een groot voordeel mee! Zelf heb ik nog nooit muizen gehad. Ook zou ik ook schuilplaatsjes zoals huisjes enzo plaatsen! Ook ga je het langzaam opbouwen, geef haar of hem een snoepje en geef het beestje weer vertrouwen in de mens! Veel suc6 en onthoud: koop een maatje!
M.V.G.
Mascha
Goedemiddag lezers,
Ik heb ernstige zorgen over dit advies:
”En als je best jonkies wilt neem je een mannetje en een vrouwtje. Deze hoeven niet uit hetzelfde hok te zijn omdat een mannetje en een vrouwtje zelden gaan vechten.”
Ik hoop dat het bekend is bij iedereen dat muizen zich onwijs snel voortplanten. Het is dan ook echt niet aan te raden om een mannetje en vrouwtje bij elkaar te zetten.
Vrouwtjes gaan eigenlijk altijd wel goed samen, dus dat zou ik dan ook zeker aanraden. Een mannetje en vrouwtje samen is geen goed idee!
Hoi Ilze,
Ik las net je verhaal over de muis die je een jaar geleden gevonden had via marktplaats.
Wat superlief van je, dat je die muis daar weg gehaald hebt!
Ik ben gewoon heel erg benieuwd hoe het nu met de muis gaat.
Hopelijk leeft hij/zij nog en heb je hem/haar nog tam kunnen krijgen.
Heb je er nog een muis bij genomen?
Ik heb zelf sinds een week of zes, 5 vrouwtjes muizen en ze zijn zo schattig ♡.
Ik hou ze in een grote bak en gebruik hooi als bodem bedekking.
Het is zo schattig om te zien hoe ze daar een heel gangenstelsel in maken.
Ze zijn heel speels en zijn er echt gek op, om overal in en op te klimmen en om door gaatjes en buizen heen te kruipen 😍.
Iedere avond vanaf 23:00hr meestal, ga ik naar ze kijken.
Het is zo schattig om te zien hoe ze met elkaar omgaan.
Hopelijk heb jij er ook een muis bij genomen, zodat ze samen kunnen spelen.
Groetjes Marjolein
Mannen kunnen echt absoluut niet bij elkaar
Ook niet als ze uit het zelfde nest komen
Mannen muizen vechten elkaar dood
ik ga mijn muis noemen hier!
Deze heeft een hekel aan phoenix rat uit engels grondeigen touwen gym gebied
hij is de beste onder geplaagde overeenkomst