Muizen bestrijden op diervriendelijke manier

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Hoewel deze site over het houden van muizen als huisdier gaat, krijg ik ook vaak de vraag over hoe je muizen in huis kunt bestrijden op een diervriendelijke manier.

Er zijn talloze producten op de markt om muizen te bestrijden. Meestal zijn dit dieronvriendelijke methoden zoals gif, vallen, een kat nemen. Dit artikel gaat echter over hoe je muizen kunt verjagen zonder ze te doden.

Muizenvallen om muizen te bestrijden

Er zijn ook vallen voor muizen waarbij de muis niet gedood wordt. Een gevangen muis kun je elders weer loslaten. Dit lijkt een oplossing maar is het niet. Muizen leven nooit alleen dus dan zou je echt elke muis moeten vangen die er is. Ook is het niet diervriendelijk. Je rukt de muis immers weg uit zijn omgeving om hem ergens in een nieuwe omgeving weer te droppen. Bovendien zijn het vaak moedermuizen die op zoek zijn naar eten om haar jongen te voeden. Als je zo’n moeder vangt zullen de jongen sterven van de honger. Als je muizen overigens in dezelfde straat los laat zullen ze vaak de weg naar huis weer vinden.

Niet doden maar verjagen

Als je last van muizen heb, moet je ze niet doden, maar verjagen. Er zijn apparaatjes op de markt die muizen verjagen door middel van geluid. Omdat muizen niet van dit geluid houden verhuizen ze naar een plaats waar ze het geluid niet meer kunnen horen. Niet altijd overigens: als er voldoende voedsel is dan blijven ze gewoon. Een ander nadeel is dat deze apparaten ook door andere huisdieren gehoord worden. Veel van de goedkopere apparaten kan je als mens zelf ook horen. Niet echt een goede oplossing dus.

De oorzaak bestrijden

Muizen in huis zijn eigenlijk een symptoon. Je kunt muizen doden of verplaatsen maar zodra de oorzaak niet aangepakt worden zullen er altijd nieuwe muizen komen. Wat je dus moet doen: Zorg dat muizen geen voedsel in huis vinden, en zorg ervoor dat ze de ruimten niet kunnen betreden.

Wat je dus moet doen:

  • Zoek uit waar de muizen je huis binnen komen. In welke ruimten komen ze? Dit kun je zien doordat er uitwerpselen liggen. Stop de gaten en kieren in alle ruimten dicht zodat ze bijvoorbeeld vanuit de kruipruimte niet de kamer binnen kunnen komen.
  • Bewaar al je voedsel in afsluitbare bakken, blikken, dozen enzovoorts. Vergeet ook het voer van je overige huisdieren niet goed af te sluiten. Als je de caviakooi op een tafeltje zet in plaats van op de grond kunnen muizen ook niet bij de hok komen.
  • Hou de ruimtes waar de muizen komen extra goed schoon. Stofzuig goed alle hoekjes zodat er echt geen etensresten of kruimels meer liggen.

Als muizen geen voedsel meer kunnen vinden zullen ze vanzelf binnen enkele weken een ander onderkomen zoeken.