Wilde muizen


Ik krijg ontzettend veel mailtjes van mensen die in het bos, weiland of schuur of in de tuin een wilde muis hebben gevonden, en die dan zelf willen verzorgen, omdat de muizen bijvoorbeeld ziek zijn, jonkies zonder moeder, enzovoorts.

Zet de gevonden wilde muizen altijd eerst in een hok of wat dan ook, waar ze niet uit kunnen komen. Let op! Ze knagen zich snel door kartonnen dozen heen! Zorg voor bodembedekking, zoals zaagsel, hooi, of bij erg zwakke muizen of jonkies eventueel wat oude doeken voor de warmte. Eventueel kan je er een kruik in leggen (niet te heet).

Wilde muis voeren

Volwassen muizen kun je voeren zoals beschreven staat bij “Voeding”. Bij zieke of zwakke volwassen muizen die niet kunnen of willen eten kan je dezelfde behandeling volgen als bij jonge muizen:

Jonge muizen (jonger dan 3 weken) eten nog geen zaden en groente en fruit. Als ze geen moeder meer hebben waar ze normaal bij kunnen drinken, moet je ze zelf voeren. Het is ontzettend belangrijk dat ze regelmatig voeding toegediend krijgen. De eerste 1 a 2 dagen kun je ze melk of water geven, maar daarna hebben zij meer voedingsstoffen nodig. Het beste kun je een potje babyvoeding bij de supermarkt halen en dat voeren. Eventueel kun je zelf een papje maken met groente, fruit, water en brood.

Jonge muizen kunnen nog niet goed zelf eten. Je kan proberen ze eten te geven met behulp van een pipetje of trechtertje, of lepeltje. Als ze het zelf niet oplikken moet je het eten zelf in hun bekjes duwen en zorgen dat ze het doorslikken. Want als muizen niet eten, gaan ze zeker dood! Ze moeten minimaal 5-6 keer per dag een paar theelepeltjes eten/drinken. Ze mogen ook niet teveel tegelijk eten. Als ze genoeg hebben gehad is hun buikje wat boller, maar hij mag zeker niet uitpuilen!

Muizen terug zetten in de natuur

Muizen die eenmaal langer dan enkele dagen in gevangenschap hebben geleefd, kunnen niet meer terug de natuur in! Ze verleren namelijk heel snel hoe ze eten moeten zoeken en hoe ze zichzelf kunnen verdedigen. Vooral heel jonge muizen kunnen niet meer terug de natuur in.

Let op! 90% van de wilde muizen dragen bacterien e.d. met zich mee die schadelijk kunnen zijn voor tamme kleurmuizen. zet wilde muizen dus niet bij tamme muizen in een kooi.

Op de website van Melk voor Dieren staat een complete handleiding voor het grootbrengen van muizen met de hand.

21 gedachten over “Wilde muizen

 • oktober 22, 2020 om 12:05 am
  Permalink

  Ik heb zojuist een muisje gered van mijn kat. Hij had hem twee keer stevig in zijn bek. Ze leeft nog wel. Ik heb haar in een kartonnen doos gezet. Ik lees nu net om beter geen karton te pakken, maar dit zal ik nog veranderen mocht ze het overleven. Ik had even niks van hooi of zaagsel dus heb ik er wat kranten en wat gras bij gelegd. Ze is zwaargewond en blind aan 1 oog, deze bloed ook. Ik denk dat ze het niet gaat halen, maar het is de moeite waard om het te proberen. Ze is erg klein, dus ik heb een dop van een fles frisdrank gevuld met water en erbij gezet. Een kleiner schaaltje o.i.d. had ik even niet. Ben benieuwd of ik ze morgen nog levend zie…

  Beantwoorden
 • augustus 5, 2020 om 9:57 am
  Permalink

  Onze kat vangt regelmatig muizen. Mijn dochter adopteerde ze.. sinds 21-8 2019 hebben we tipje in huis. Inmiddels zijn er 3 muizen die al geruime tijd in gevangenschap leven. Erg leuk om te zien. Ze snuffelen aan je vingers, en ik denk dat ze zich ook veilig voelen. Ze spelen ondanks dat er regelmatig een kat op de kooi zit om te kijken..

  Beantwoorden
  • september 25, 2020 om 3:34 pm
   Permalink

   Vannacht kwam ik op mijn pad naar het toilet een muis tegen… het leek of ze dood was, maar toen ik ze opraapt egon ze te piepen… blijkbaar gepakt door 1 van onze poezen (meestal brengen ze de muis mee naar binnen en gaan er dan mee spelen, zonder te bijten… Deze keer was het wel anders. De achterpootjes van de muis lijken wel verlamd…
   Ik heb haar in een houten bakje met stro gezet en na advies van mijn dierenarts brood met melk op naast haar gelegd… ze is gretig beginnen likken, dus ze had zeker dorst en heeft ook een stukje van het brood gegeten… het wordt nu afwachten of de muis het overleefd … en of ze haar achterpootjes weer kan bewegen… zoniet zal ik ze blijven verzorgen en voeden in een mooie hamsterkooi die ik nog staan heb… ben beniewd

   Beantwoorden
 • augustus 3, 2020 om 9:28 pm
  Permalink

  Wat is een wilde muis? Ik denk dat een muis binnen een huis of flat ook wild is, en dat hij dan even op zoek gaat naar wat voer of warmte. Ik zie wel vaker muisjes in t bos, en die zien exact t zelfde uit als het muisje dat even in mijn keuken verbleef. Schattig zijn ze, maar ik heb dus al mijn leven lang katten. De muizen heb ik vaak kunnen redden, maar een kater , Tommie( een heerlijke zwarte kater, +14 febr 2014 overleden) hij at ze op , met huid en haar, en botten en alles. Als Tommie een muisje had werd hij een wilde zwarte panter ! Dan kwam het oerinstinct naar boven, hij gromde dan ook aan een stuk door, tegen mij en de andere katten. Ik ben een echte catlover. Maar muisjes vind ik ook heel leuk.

  Beantwoorden
 • augustus 3, 2020 om 9:19 pm
  Permalink

  In mijn keuken raasde iets heel snel weg, toen ik iets onder de kast uit wilde pakken. Ik heb er wat kaas gelegd. Heeft hij opgegeten ,toen zag ik hem voor de eerste keer goed. Ik vind ze schattig, van kleins af aan al. Hij zal door een van de ramen zijn binnengekomen, want met deze bloedhitte zet ik alles open . Hij is ook weer weggegaan. Bang voor een muis, nee zeker niet. Ongedierte noemen ze deze lieve kleine diertjes. Als klein kind heb ik heel wat muizen gered van de dood, haalde uit muizenvallen,(niet die gruwelijke klapvallen , waar ze geplet worden, maar vallen met deurtjes . Ging dan naar t bos, en liet ze los. Gruwelijk dat er muisjes in laboratoria worden gebruikt. Muizen wat de klok slaat, de meest onnozele barbaarse proeven worden ermee uitgevoerd.

  Beantwoorden
 • juni 26, 2020 om 10:09 pm
  Permalink

  Vanmorgen zag ik dat een vos een gat had gegraven in de dijk en ik wilde het dicht scheppen. Toen vond ik een aantal dode baby muisjes en eentje bewoog toen ik hem pakte. Nu verzorg ik het beestje en begrijp dat hij dan in gevangenschap moet leven. Heeft zo’n jong babytje ook al gevaarlijke bacteriën of ziektes bij zich die schadelijk kunnen zijn voor mij of mijn kindje?

  Beantwoorden
 • oktober 22, 2019 om 9:51 pm
  Permalink

  Vanavond een wilde muis weer uitgezet na 1 1/2 dag.. Muis was gevangen door mijn kat. Het muisje leefde nog en had geen verwondingen wel een te hoge hartslag van de stress.. ik heb de muis in een ruim plastic bakje gedaan met wat krantensnippers en een klein dekseltje water en wat muesli met een stukje appel.. door de deksel van het plastic bakje wat gaten in gemaakt.. voor het schuilplaatsje een yoghurtbakje en keukenpapier.. dat diertje zat lekker warm in een veilige kamer.. geen zieke bezoek van katten…Vandaag gekeken en zag het muisje er weer goed uit, en ademhaling was goed, klaar voor de avond.. Nu is muis weer buiten.. heb het voer en yoghurtbakje buiten staan.. voor dat hij honger heeft. Morgen eens kijken of het op is… hopelijk gaat het goed met muis en heb ik het goed gedaan.

  Beantwoorden
 • september 1, 2019 om 8:22 am
  Permalink

  Wanneer je een wilde muis vindt laat het diertje alsjeblieft met rust. Vooral jonge muizen blijven zodra ze het gevoel hebben niet te kunnen vluchten, of wanneer ze schrikken, vaak apathisch zitten. Dat betekend niet dat ze ziek zijn. Blijf gewoon op een afstand ongezien observeren of de muis na een poosje vertrekt. Ook een nestje met babymuisjes gewoon laten liggen. Moeder komt nl vrijwel altijd terug. Raak de muizen niet aan (mensengeur) Bij twijfel kan altijd contact opgenomen worden met bv een ecoloog (via oa Twitter) Neem alsjeblieft geen wilde muizen mee om er huisdieren van te maken. Je doet de muis daarmee echt geen plezier. Wilde dieren gevangenhouden is ook een vorm van dierenmishandeling

  Beantwoorden
  • september 3, 2020 om 12:27 pm
   Permalink

   Wij hebben twee hele jonge muisjes op de weg gevonden die werden gebeten door rode mieren en volgens mij hadden ze het niet overleefd als we ze niet hadden meegenomen. Eentje is alsnog gestorven maar de ander leeft nog altijd. We hebben er dag en nacht voor gezorgd en ik denk nog altijd dat dat beter is dan er maar vanuit gaan dat de moedermuis op tijd terugkomt.

   Beantwoorden
  • september 12, 2020 om 10:04 pm
   Permalink

   Grappig, ik las net namelijk dat ze in het wild gemiddeld maar 3 maanden leven (bosmuis) en in gevangenschap kunnen ze meer dan 4 jaar worden, dus ik zou zeggen bied ze een verzorgd en veilige plek en een fijn en langer leven wanneer je zo’n schattig beessie in je huis tegenkomt😉

   Beantwoorden
  • oktober 22, 2020 om 12:10 am
   Permalink

   Opzich mee eens. Maar wat betreft de gewonde muizen? En de andere gewonde dieren? Ik neem ze altijd mee hoor… kan het niet over me hart verkrijgen om ze achter te laten.

   Beantwoorden
 • februari 17, 2019 om 1:43 pm
  Permalink

  3 dagen geleden hebben wij een muis gevangen die aan onze kat was ontsnapt en al 4 dagen in de convectorput had overleeft. Na enkele dagen in het kooitje hoorden wij vanochtend nogal wat gepiep. Het blijkt dat onze muis 4 jonkies heeft gekregen. Nu de vraag…vanaf welke leeftijd zijn deze jonkies evt samen met mams in de natuur terug te plaatsen?

  Beantwoorden
  • februari 17, 2019 om 9:45 pm
   Permalink

   Wilde muizen zijn heel snel gewend om in gevangenschap te leven. Ze vergeten snel hoe ze in het wild moeten overleven. Terugplaatsen in de natuur kan alleen binnen enkele dagen.

   Beantwoorden
 • mei 30, 2018 om 9:09 pm
  Permalink

  Hallo Claudine,
  Ik heb ook een babymuisje dat met ongeveer 10 dagen bij ons binnenkwam grootgebracht. Had mijn dochter op haar werk in de kartonpers gevonden. Oogjes nog dicht en stijf van de vrieskou, dachten eigenlijk dat het dood was. Op zachte doeken in quarantaine aquarium met een warmtekussen eronder. Eerste dag niets gedaan en met rust gelaten. Daarna met een penseeltje kittenmelk van Wiskas gegeven en na een paar dagen daar kittenpate van Wiskas doorgemengd. Nog wat later begonnen met havervlokken erbij te doen. Werkte ook erg goed!
  Groetjes, Anja

  Beantwoorden
 • december 12, 2017 om 2:15 pm
  Permalink

  Wilde babymuis met kleinste penseel voeden! Geef volle geitenmelk en geef het lauw. Koop een warmte matje is te halen bij Melk voor Dieren. Zij verkopen ook speciale baby muizen melk wat zeer voedbaar is. Maar voor nood geef dus geitemelk uit de supermarkt. Bv biologische geitemelk is beste.
  En om de 2 uur de babymuis voeden ermee! Na 3 weken doe je mini dopje water in zijn kooitje en wat muizen zaadjes wat je kan halen bij Zooplus. En blijven aanbieden penseel met melk op den duur zie je het muisje zelf water drinken en neemt dan geen penseel met melk meer aan. Mijn advies ga zeker naar de site Melk voor Dieren! Zij is de allerbeste ook met vragen kan je bij Angela terecht.

  Beantwoorden
 • november 19, 2017 om 11:19 am
  Permalink

  Was het niet zo dat je juist wilde dieren met rust moeten laten? ( eg muizen, ratten etc. )
  Stel je voor je wordt opeens gevangen gehouden in een waarschijnlijk kleine kooi, terwijl je voorheen overal kan rondlopen.
  Ik kan mij voorstellen dat wilde muizen dat helemaal niet gewend zijn, de stress stijgt en eventueel gaan ze het niet overleven.

  Beantwoorden
 • juni 3, 2017 om 8:02 pm
  Permalink

  Hoe kan ik een wilde muis opnemen zonder zelf daar ‘ziek’ van te worden? Ze zijn namelijk anders dan de gefokte muizen voor in huis. Dragen ze ziektes, bacteriën, parasieten virussen bij zich die ongezond is voor de mens, zo ja hoe kun je dit verhelpen? Of geldt dit niet voor alle wilde muizen? Heb zelf muizen uit het asiel opgenomen, dus ken bepaalde kwalen, gebruik ook medicatie daarvoor, dus dacht ik soms zie je hier en daar een kat met een muis in bek en je probeert dit los te laten en apart te zetten in stuk groen het muisje, maar af en toe zie je zo hulpeloze leventje die je toch wilt helpen, al is het maar om rustig heen te gaan, laatste adem vredig uit te blazen. Iemand tips?

  Beantwoorden
 • juni 1, 2017 om 9:16 am
  Permalink

  Mijn vriend heeft ook een muis van mijn kat afgepakt, maar hij is zwak al zien we geen verwondingen. Hoe lang kan hij binnen blijven voordat ik hem niet keer terug de natuur in kan zetten? Dat is namelijk wel het plan.

  Beantwoorden
 • mei 14, 2017 om 8:08 pm
  Permalink

  Ik heb gisteren een muis van mijn kat gered, ik heb hem meteen in een kooi gestoken. Vermoedelijk is het een spits muis. Het beestje weegt slechts 4g en is 3cm lang. Hij eet van zij voer maar ik heb momenteel nog geen maatje gevonden. (Ik pak ze af van mijn kat ) ik zou graag willen weten hoe lang mijn muis zonder maatje kan. Natuurlijk hou ik mijn kat scherp in de gaten voor het geval dat ze er een pakt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.