Wilde muizen


Ik krijg ontzettend veel mailtjes van mensen die in het bos, weiland of schuur of in de tuin een wilde muis hebben gevonden, en die dan zelf willen verzorgen, omdat de muizen bijvoorbeeld ziek zijn, jonkies zonder moeder, enzovoorts.

Zet de gevonden wilde muizen altijd eerst in een hok of wat dan ook, waar ze niet uit kunnen komen. Let op! Ze knagen zich snel door kartonnen dozen heen! Zorg voor bodembedekking, zoals zaagsel, hooi, of bij erg zwakke muizen of jonkies eventueel wat oude doeken voor de warmte. Eventueel kan je er een kruik in leggen (niet te heet).

Wilde muis voeren

Volwassen muizen kun je voeren zoals beschreven staat bij “Voeding”. Bij zieke of zwakke volwassen muizen die niet kunnen of willen eten kan je dezelfde behandeling volgen als bij jonge muizen:

Jonge muizen (jonger dan 3 weken) eten nog geen zaden en groente en fruit. Als ze geen moeder meer hebben waar ze normaal bij kunnen drinken, moet je ze zelf voeren. Het is ontzettend belangrijk dat ze regelmatig voeding toegediend krijgen. De eerste 1 a 2 dagen kun je ze melk of water geven, maar daarna hebben zij meer voedingsstoffen nodig. Het beste kun je een potje babyvoeding bij de supermarkt halen en dat voeren. Eventueel kun je zelf een papje maken met groente, fruit, water en brood.

Jonge muizen kunnen nog niet goed zelf eten. Je kan proberen ze eten te geven met behulp van een pipetje of trechtertje, of lepeltje. Als ze het zelf niet oplikken moet je het eten zelf in hun bekjes duwen en zorgen dat ze het doorslikken. Want als muizen niet eten, gaan ze zeker dood! Ze moeten minimaal 5-6 keer per dag een paar theelepeltjes eten/drinken. Ze mogen ook niet teveel tegelijk eten. Als ze genoeg hebben gehad is hun buikje wat boller, maar hij mag zeker niet uitpuilen!

Muizen terug zetten in de natuur

Muizen die eenmaal langer dan enkele dagen in gevangenschap hebben geleefd, kunnen niet meer terug de natuur in! Ze verleren namelijk heel snel hoe ze eten moeten zoeken en hoe ze zichzelf kunnen verdedigen. Vooral heel jonge muizen kunnen niet meer terug de natuur in.

Let op! 90% van de wilde muizen dragen bacterien e.d. met zich mee die schadelijk kunnen zijn voor tamme kleurmuizen. zet wilde muizen dus niet bij tamme muizen in een kooi.

Op de website van Melk voor Dieren staat een complete handleiding voor het grootbrengen van muizen met de hand.

3 gedachten over “Wilde muizen

 • juni 3, 2017 om 8:02 pm
  Permalink

  Hoe kan ik een wilde muis opnemen zonder zelf daar ‘ziek’ van te worden? Ze zijn namelijk anders dan de gefokte muizen voor in huis. Dragen ze ziektes, bacteriĆ«n, parasieten virussen bij zich die ongezond is voor de mens, zo ja hoe kun je dit verhelpen? Of geldt dit niet voor alle wilde muizen? Heb zelf muizen uit het asiel opgenomen, dus ken bepaalde kwalen, gebruik ook medicatie daarvoor, dus dacht ik soms zie je hier en daar een kat met een muis in bek en je probeert dit los te laten en apart te zetten in stuk groen het muisje, maar af en toe zie je zo hulpeloze leventje die je toch wilt helpen, al is het maar om rustig heen te gaan, laatste adem vredig uit te blazen. Iemand tips?

  Beantwoorden
 • juni 1, 2017 om 9:16 am
  Permalink

  Mijn vriend heeft ook een muis van mijn kat afgepakt, maar hij is zwak al zien we geen verwondingen. Hoe lang kan hij binnen blijven voordat ik hem niet keer terug de natuur in kan zetten? Dat is namelijk wel het plan.

  Beantwoorden
 • mei 14, 2017 om 8:08 pm
  Permalink

  Ik heb gisteren een muis van mijn kat gered, ik heb hem meteen in een kooi gestoken. Vermoedelijk is het een spits muis. Het beestje weegt slechts 4g en is 3cm lang. Hij eet van zij voer maar ik heb momenteel nog geen maatje gevonden. (Ik pak ze af van mijn kat ) ik zou graag willen weten hoe lang mijn muis zonder maatje kan. Natuurlijk hou ik mijn kat scherp in de gaten voor het geval dat ze er een pakt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *